Skolenes landsforbund: Lærerkrav er i strid med grunnloven

Kompetansekravet til lærere er i strid med grunnloven når det ikke bare gjelder nyutdannede, mener Skolenes landsforbund.

Kravet om at lærere må ha et visst antall studiepoeng i et fag for å få lov til å undervise i det, ble innført 1. januar 2014. Men 15. juni i år vedtok Stortinget at dette kravet også skal gjelde alle lærere, også dem som har undervist i skolen i flere år.

LO-forbundet Skolenes landsforbund (SL) mener dette er et klart brudd med grunnlovens paragraf 97 som organisasjonen mener er krystallklar:

– Den bestemmer at ingen lover kan vedtas med tilbakevirkning. Det vil si at nye lover som vedtas kun skal gjelde på forhold fra vedtakelsesdato og fremover i tid –  ikke bakover i tid som er tilfellet med de nye kompetansekravene, sier SL-leder Anne Finborud.

Kreves omgjort

Hun mener dessuten at kompetansekrav med tilbakevirkende kraft svekker tilsettingsvilkårene for tusenvis av lærere.

Om lag 29.000 lærere som underviser i grunnskolen i dag, rammes av de nye kompetansekravene for å undervise i ett av fagene norsk, engelsk, matematikk eller samisk. SL krever nå at politikerne på Stortinget må omgjøre vedtaket om tilbakevirkende kraft.

– Stortinget må videreføre unntaksbestemmelsene som har vært knyttet til loven, og innse at det er begått en feil som har avskiltet tusenvis av lærere over natten. De har ikke lenger godkjent utdannelse til å undervise, noe som gjør dem usikre og frustrerte, sier Anne Finborud.

– Var god nok

Skolenes landsforbund har siden 2011 kjempet mot de nye kompetansekravene. Finborud mener den tidligere ordningen med etter- og videreutdanning for lærere var god nok.

Skolenes Landsforbund er medlem av LO og organiserer lærere, skoleledere, førskolelærere og annet fagpersonell innen utdannings- og oppvekstsektoren. (©NTB)

Powered by Labrador CMS