Oslo-lærerne er på jumboplass innen videreutdanning

Oslos lærere kommer på jumboplass når en ser på søkertallene til videreutdanning for lærere. Årsaken kan forklares med at Oslo har flere høyt utdannete lærere enn andre kommuner.

Øverst på lista ligger Finnmark, hvor 17 prosent av alle lærerne har søkt på videreutdanning i statlig regi.
Av Oslos 7500 lærere, har 464 søkt. (tallet gjelder både den kommunale og den statlige ordningen).
Dette utgjør kun 6 prosent, noe som sender Oslos lærere helt til bunnen av lista. Se tabell nederst i denne saken.

Morten Bakke (H), byrådssekretær for kunnskap og utdanning i Oslo kommune, forklarer det lavet tallet slik:

– Parallelt med søknadene til den statlige videreutdanningsordningen får vi også inn søknader til den kommunale stipendordningen til videreutdanning for lærere i Oslo, uttaler Bakke overfor Utdanning.

 

Forventer over 100 søknader

Mens den statlige ordningen har søknadsfrist 15. mars, er det ingen søknadsfrist på den kommunale ordningen i Oslo kommune.

– Her kommer søknadene inn hele året. Hittil i år har vi fått inn 54 søknader til kommunal videreutdanningsordning, men i løpet av året forventer vi 120–150 søknader om kommunalt stipend. Disse kommer altså i tillegg til de 410 søknadene om deltagelse på statlig videreutdanning, sier Bakke.

Leder av Utdanningsforbundet Oslo, Terje Vilno har oppfordret flest mulig til å søke.

– Vi har tidligere vært fornøyd med tilretteleggingen fra kommunens side, sammenlignet med hvordan vi vet det er andre steder. Oslo har vist at de er opptatt av å tilrettelegge på best mulig måte. Det er bra, sier Vilno til Utdanning.

 

Høyt utdannet

Vilno påpeker også at Oslo-lærerne er blant de høyest utdannete lærerne i landet. Dette bekrefter også Bakke.

– Oslo har generelt høyt utdannete lærere, og kommunen har satset stort på videreutdanning av lærere i mange år. Dette er nok to medvirkende årsaker til at det er prosentvis færre søknader i Oslo enn i andre kommuner til den statlige ordningen, sier Bakke.

Oslo kommune startet opp med den kommunale videreutdanningsordningen i 2008, året før den statlige ordningen; Kompetanse for kvalitet, kom i gang i 2009.

 

892 studieår siden 2008

Ved hjelp av statlig eller kommunal stipendordning har Oslo-lærere fullført 53.573 studiepoeng i perioden 2008–2015. Dette tilsvarer 892 studieår; ett års fulltidsstudium er det samme som 60 studiepoeng.

 

Powered by Labrador CMS