Organisasjon mot ekstremisme grunnlegges i dag

I dag stiftes organisasjonen JustUnity, som arbeider med å forebygge radikalisering og ekstremisme, blant annet på skoler.

Publisert
Den formelle etableringen av organisasjonen skjer på advokat Geir Lippestads kontor. Grunnleggerne er Faten Mahdi Al-Hussaini og Yousef Bartho Assidiq.

Yousef var i perioden 2009 til 2010 en del av miljøet som senere er blitt kjent som Profetens Ummah. Faten Mahdi Al-Hussaini ble kjent da hun høsten 2014 holdt appell under demonstrasjonen mot IS i Oslo.

Advokat Geir Lippestad er styreleder i den nye organisasjonen. I tillegg vil styret bestå av fylkesmann Erling Lae, biskop Tor B. Jørgensen, førsteamanuensis Lars Gule, og bedriftsleder Bente Lilian Holby Ruzicka.

– Vi er stolte over å få med oss disse ressurspersonene i styret vårt, sier Yousef.
Han håper at den formelle stiftelsen av organisasjonen vil bidra til at det blir enklere å skaffe JustUnity en mer forutsigbar økonomisk plattform.
Har besøkt 34 skoler
– Siden vi startet i mars, har vi reist på kryss og tvers i Norge. Vi har blant annet besøkt 34 skoler. Vi har også holdt kurs, foredrag og workshops for tverrfaglige grupper i over 25 kommuner, forteller Yousef til Utdanning.

– Faten og jeg har fått stadig flere oppdrag. Til å begynne med reiste vi rundt sammen. Men i det siste har vi begynt å reise hver for oss også, slik at vi kan rekke over mer, forteller Yousef.

Siden mars har de fått 13 nye saker med radikalisert ungdom som de følger opp. Totalt følger de nå opp 24 ungdommer. De følger også opp fem familier som har sønner som har reist til Syria. I tillegg har de deltatt på flere titalls møter i politiske-, religiøse-, ideelle- og frivillige organisasjoner.


Bruker sin egen bakgrunn

Yousef bruker sin egen radikaliseringsprosess og veien dit for å gi råd. Han forteller om hvordan sårbare personer lett kan bli offer for en gruppe med sterk identitet, kultur og brorskapsfølelse. 

– Da jeg var i en radikaliseringsprosess, var det en tilfeldighet at jeg kom meg ut på egen hånd. Med denne organisasjonen skal vi aktivt forsøke å motvirke at tilfeldigheter avgjør om unge mennesker reiser til Syria eller blir radikalisert, sier Yousef.

Faten er opprinnelig fra Irak. Hun vant Bergesenprisen for sin modige stemme og har i mange år aktivt utfordret ekstreme ideologier. 

Tredelt mål

Målet med arbeidet i JustUnity er tredelt. For det første skal organisasjonen bidra til mer kunnskap om og forståelse av radikalisering og ekstremisme gjennom dialog, foredrag og debatt på skoler og for øvrig i sivilsamfunnet.

For det andre er det et mål å øke kommunenes kompetanse på radikalisering og ekstremisme gjennom foredrag, kurs og ved å dele arbeidsmetoder, verktøy og anonymiserte historier.

For det tredje skal JustUnity bistå kommuner i aktive saker som et bindeledd mellom ungdommen og relevante kommunale aktører. De skal drive oppsøkende virksomhet for å komme i dialog med radikalisert ungdom og følge opp familier med radikalisert ungdom eller med ungdom som har reist til Syria. 
Powered by Labrador CMS