Nytt treningsprogram for foreldre til barn med ADHD gir gode resultater

Et nytt treningsprogram for foreldre til barn med ADHD, og ADHD-lignende problemer, ledet av frivillige har flere positive effekter ifølge ny dansk forskning.

Foreldre som har deltatt mener de har fått et enklere liv, færre konflikter og gladere barn.

"Takk for at jeg har fått gleden ved mitt barn tilbake". Det sier en forelder til ett av barna med ADHD som deltok i treningsprogrammet som den danske ADHD-foreningen har utviklet. SFI er et uavhengig nasjonalt forskningssenter under Socialministeriet.

 

Bedre selvtillit i foreldrerollen

De har studert effekten av programmet, der frivillige hjelper foreldre til barn med ADHD.

Foreldrene som deltok i programmet fant ut at de har bedret sine ferdigheter som foreldre. De har fått bedre selvtillit i foreldrerollen og større tillit til sine evner som foreldre.

Det betyr også at de endrer sin måte å oppdra barna på. Foreldrenes økte selvtillit i rollen som foreldre har også andre effekter. For eksempel oppstår det færre konflikter når foreldrene stiller krav til barna.

 

Tidlig intervensjon før diagnose

Det kan ta tid før en ADHD-diagnose kan stilles. Mange barn får den først når de kommer på skolen. Det medfører at mange familier må forholde seg til ADHD-lignende problemer på egen hånd.

Det nyutviklede programmet kan hjelpe foreldre til barn som ennå ikke er blitt diagnostisert. "Programmet kan dermed fungere som tidlig innsats. Siden programmet er basert på frivillighet, er det også lett å spre det og det krever relativt få ressurser," forklarer SF-forsker Christopher Scavenius som har gjort studien.

FAKTA: Foreldretreningsprogrammet kalles «Kjærlighet i kaos» og er utviklet av den danske ADHD-foreningen. Det er et 12-ukers kurs, som er ledet av frivillige foreldretrenere. 322 foreldre og 161 barn har vært involvert i studien, som er den største effektmålingen av foreldreopplæring i Danmark.

Powered by Labrador CMS