Privatskole saksøker staten

Utdanningsdirektoratet krevde i 2013 tilbakebetaling av millionbeløp fra det private skoleselskapet Akademiet. Nå har Akademiet tatt ut stevning mot staten.

Etter et tilsyn i 2013 krevde Utdanningsdirektoratet tilbakebetalt rundt 18,5 millioner kroner fra sju privatskoler. Kravet ble senere redusert til 12,7 millioner. Bakgrunnen for kravet er at Utdanningsdirektoratet mener statstilskudd er blitt brukt i strid med privatskoleloven.

Seks av skolene er Akademiet-skoler, og på en pressekonferanse i dag annonserte Akademiet at de vil ta saken til rettsapparatet. 

Ifølge Drammens Tidende skriver Akademiets advokat Bjørn Stordrange i en e-post til avisen at skolen har besluttet å saksøke staten: «Akademiet ønsker at uenigheten om grunnlaget for departementets krav om tilbakebetaling av statstilskudd skal avgjøres i domstolen,» skriver han.

Departementet besluttet i fjor å opprettholde Utdanningsdirektoratets vedtak fra 2013 om tilbakebetaling av 750.000 kroner i gjennomsnitt per skole.

Utdanningsdirektoratet konkluderte i tilsynsrapporten med at Akademiets skoler hadde betalt for høy pris for vikarleie, konsulenttjenester og utstyr som ble kjøpt fra selskaper der Akademiets eiere direkte eller indirekte har eierinteresser.

– Saken er både viktig og prinsipiell. Hvis staten vinner frem med sin holdning til begrepet markedspris, vil det være en urimelig og sterk innsnevring av handlefriheten for private selskaper her i landet. Statens syn på enkelte spørsmål fremstår nærmest vilkårlig, uttaler advokat Stordrange i en pressemelding

Det er Akademiets skoler i Drammen og Ålesund som saksøker staten. Skolen i Drammen ble pålagt å betale tilbake 924.000 kroner, mens skolen i Ålesund fikk et krav på 553.000 kroner.

Kunnskapsdepartementet uttaler i en e-post til Utdanning at departementet ikke vil kommentere saken siden den skal behandles i retten.

Powered by Labrador CMS