Mange angrep mot studenter og forskere

Studenter og akademikere er en utsatt gruppe i mange land. Bare de siste fire årene har det vært 333 angrep i 65 land, viser en ny rapport.

For første gang er det utarbeidet en systematisk oversikt over ulike type angrep og represalier mot studenter og akademikere. Det internasjonale nettverket Scholars at Risk (SAR) har gått gjennom 247 hendelser i 65 land mellom januar 2011 og mai 2015. Dette involverer totalt 333 angrep på akademikere, studenter og andre aktører i sektoren.

Scholars at Risk

* Scholars at Risk (SAR) er et internasjonalt nettverk av universiteter og høyskoler som jobber for å fremme akademisk frihet og forsvare forskeres menneskerettigheter verden over.

* Over 280 universiteter i 34 land er med i nettverket, som har hjulpet over 1.000 forskere over hele verden.

* Forfulgte forskere blir tilbudt midlertidig jobb på en utdanningsinstitusjon i et annet land.

* Rundt 15 forfulgte forskere fra en rekke land har i dag fått jobb i norske utdanningsinstitusjoner.

* Fra høsten vil Norge som eneste land i dag også tilby en tilsvarende ordning for studenter som blir forfulgt for sitt politiske engasjement.

* SAR offentliggjør rapporten «Free to Think» i juni. Den gir den første systematiske oversikten over ulike angrep mot akademikere og studenter.

* Totalt ble det utført 333 angrep i 65 land mot universiteter og høyskoler mellom januar 2011 og mai 2015, viser rapporten.

(Kilde: Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH). (NTB)

– Angrep mot universiteter og høyskoler foregår med urovekkende hyppighet. Det truer sikkerheten for akademikere, studenter, administratorer og ansatte og svekker kvaliteten på og tilgangen til høyere utdanning, sier Robert Quinn, direktør i Scholars at Risk.

På nettsidene til Academic Freedom Monitor kan du klikke deg inn på kartet for detaljer om angrepene.

I førstelinjen

Angrepene dreier seg både om drap, vold og forsvinninger, urettmessige fengslinger, utvisninger fra læresteder, oppsigelser, reiserestriksjoner og andre angrep. Trusler og usikkerhet gjør også at mange forskere ikke tør å publisere og uttale seg om sin forskning, ifølge rapporten.

– Studenter og akademikere er ofte de som først protesterer når et land beveger seg i feil retning. Denne rapporten viser at det kan få svært alvorlige følger for dem som våger å kritisere styresmaktene, sier Jørn Wichne Pedersen, leder i Studentenes og Akademikernes hjelpefond (SAIH).

SAIH samarbeider tett med Scholars at Risk og vil presentere rapporten på Kulturhuset i Oslo onsdag.

– Rapporten dokumenterer angrep mot høyere utdanning av et urovekkende stort omfang, men dessverre er dette trolig bare toppen av isfjellet, sier Pedersen.


Verstingland

I listen over de 65 landene hvor angrep av ulik art har skjedd mot studenter og forskere de siste årene, er Nigeria, Pakistan, Kina, Egypt, Malaysia og Venezuela gjengangere. Men også land som USA, Australia, Thailand og Russland er på listen.
Nylige hendelser som trekkes fram i rapporten er:
*Terroraksjonen av Al Shabaab ved Garissa University College i Kenya i april 2015, hvor nærmere 150 studenter ble drept
*De 43 forsvunne studentene i Mexico, september 2014
*De voldelige sammenstøtene mellom politi og studentdemonstranter I Myanmar, mars 2015.


Ikke bare barna

SAIH ber politikerne og myndighetene i større grad få øynene opp for angrepene og forfølgelsene mange studenter og forskere utsettes for.

– Innen bistand så har det vært prioritert å satse på utdanning de siste årene, men dette handler først og fremst om barns utdanning. Vi er opptatt av at man må se på hele utdanningsløpet og at man blir mer bevisst på hvor utsatt studenter og akademikere er, sier Jørn Wichne Pedersen.

– Særlig fordi man vet at dersom man ønsker å fremme demokrati og menneskerettigheter i andre land, da spiller studentene der en veldig viktig rolle. Vi ser igjen og igjen at det er studentene som leder an i samfunnskritikken, påpeker han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS