Ellen Trane Nørby ny undervisningsminister i Danmark

Statsminister Lars Løkke Rasmussen frigjorde denne uken listen over nye ministre i Danmark.

Publisert

Ellen Trane Nørby (35) ble valgt inn i Folketinget i 2005 for partiet Venstre. Nå skal hun være minister for barn, undervisning og likestilling. Den nye tittelen tyder på at Venstre igjen utvider ministeriet, slik at barneområdet kommer med, skriver tidsskriftet Folkeskolen.

– Utdanning med et smil på leppene

Nørby er utdannet cand. mag i kunsthistorie og har siden 2007 vært kultur- og mediepolitisk talsperson og sosial- og likestillingstalsperson for Venstre. Hun har gjennom sin tid i Folketinget valgt å bli boende i Sønderjylland og har pendlet til København. 

Ellen Trane Nørby skriver dette på twitter etter utnevnelsen:

"Jeg gleder meg veldig til å påta meg oppgaven som undervisnings-, barne- og likestillingsminister i Lars Løkke Rasmussens regjering. Vi skal sikre at alle barn får en god start på livet, at utdanning blir en døråpner til den enkeltes fremtidsdrømmer og en dannelsesreise med et smil på leppene fremfor sur plikt".

Ellen Trane Nørby er kjæreste med Ulrik Ryssel Albertsen. Han er kommunikasjonsrådgiver hos ”Kommunikations Kompagniet.” Paret har en datter som ble født høsten 2014.

Vil gi skolelederne mer frihet

Ellen Trane Nørby tok som mange andre folketingspolitikere folkeskolen.dk's kandidattest om folkeskolen før valget. Ett av spørsmålene gjaldt reformen i dansk skole som gir økt timetall for elevene. Dette er delvis er finansiert av lærernes arbeidstid. Nørby svarte:

«I stedet for å fortsette å diskutere konflikten mellom KL, den forrige regjeringen og folkeskolelærerne, som fant sted i fjor, så vil det være langt mer nyttig å fokusere på hvordan vi kan styrke vår folkeskole til gavn for elevene og samtidig sikre lærerne ordentlige rammer for arbeidet, så de kan bruke sin energi, kreativitet og tid på undervisning og utvikling».

Hun sa også at hun vil gi plass til et tredje fremmedspråk for elever på de øverste trinnene i folkeskolen. Nørby vil dessuten gi skolelederne større frihet til å dele elevene etter nivå. «På den måten sikres det at elevene får større utbytte av undervisningen,» mener hun.

 

Powered by Labrador CMS