Nå får kun hver tiende elev skolefrukt

200.000 elever har mistet skolefrukten etter at gratisordningen ble avviklet i 2014.

 Det melder VG og viser til helseminister Bent Høies (H) skriftlige svar til et spørsmål fra stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson for Arbeiderparitet, Torgeir Micaelsen.

Etter at gratisordningen ble avviklet kunne skolene tegne frivillige abonnementer på skolefruktordningen gjennom Opplysningskontoret for frukt og grønt, men det har ikke vært veldig populært.

Bent Høie skriver i sitt svar til Micaelsen: «Pr. dags dato er oppslutningen om abonnementsordningen 11 prosent, 66510 elever, av alle 618000 elever i grunnskolen».

I det siste året med gratisordningen fikk 278.000 elever gratis frukt og grønt, ifølge VG.

– Da gikk det som vi fryktet når Høyre og Frp gjorde skolefrukten frivillig og prioriterte skattelettelser i stedet. Jeg vil kalle det en katastrofe for folkehelsen, sier Micaelsen til VG.

Kent Gudmundsen (H) i Stortingets utdanningskomité sier gratisordningen ble avviklet for å skaffe midler til å prioritere videreutdanning av lærere.

– Det er lettere å be foreldrene sørge for matpakke med frukt i til barnet sitt, enn å be dem ta ansvaret for gode lærere. Derfor ble disse pengene flyttet fra skolefruktordningen til å finansiere at 5000 lærere til høsten får videreutdanning, sier Gudmundsen til VG.

Les hele saken på vg.no.

Powered by Labrador CMS