Sammenlignet Malala med den norske læreren Frieda Dalen

Ban Ki-moon trakk fram den norske læreren og motstandskvinnen Frieda Dalen i sin tale under det internasjonale toppmøtet om utdanning i Oslo. – Den modige kvinnen gjorde det Malala gjør i dag, sa FNs generalsekretær.

Publisert

Toppmøtet «Education for development» har bragt FNs generalsekretær og fjorårets fredsprisvinner Malala Yousafzai tilbake til Oslo for å sette utdanning for alle på agendaen.

Toppmøtet «Education for Development» (Utdanning for utvikling) holdes i Oslo 6.-7. juli.

* Utdanning til alle barn er et av de såkalte tusenårsmålene som utløper i år. Om lag 90 prosent av alle barn blir nå registrert på skolen. Tusenårsmålene skal erstattes av bærekraftsmålene på et toppmøte under FNs hovedforsamling i september.

* Temaene for møtet i Oslo er finansiering og investering i utdanning, hvordan få jenter til å fullføre skolen, utdanning under kriser og konflikter og kvalitet i utdanningen.

* Blant deltakerne er fredsprisvinner Malala Yousafzai, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, FNs høykommissær for flyktninger António Guterres, FNs spesialutsending for globale utdanningssaker Gordon Brown, Graca Machel (enken etter Nelson Mandela og medlem av pådrivergruppen for tusenårsmålene), statsminister Paul Kagame fra Rwanda og Pakistans statsminister Nawaz Sharif. Norge er representert ved statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H).

Kilde: NTB.

Generalsekretær Ban Ki-moon hyllet Frieda Dalen som en del av sin åpningstale til den prominente forsamlingen av statsledere og internasjonale toppnavn.  Dalen var utdannet lærer og markerte seg i motstandsbevegelsen i Norge under 2. verdenskrig. Hun var blant annet medlem av den hemmelige Lærerledelsen som stod bak Lærerfronten mot nazifisering av den norske skolen.

Dalen ble en forkjemper for utdanning og kvinnesak også etter krigen og var i 1946 en av de norske delegatene til FNs første generalforsamling i London. Ban Ki-moon sammenlignet Dalens kamp med den fredsprisvinner Malala fører i dag for jenters rett til utdanning.

– Under to prosent av den globale bistanden går til utdanning. Vi må gjøre mer for barn i kriser, sa Ki-moon.

– Åtte dagers krigspause er nok

Malala oppfordret verdens ledere til å investere mer i utdanning. Hun mener tusenårsmålet om at alle barn innen 2015 skulle få fullføre grunnskoleutdanning var for svakt. Fortsatt er det 59 millioner barn i barneskolealder som ikke går på skole. Inkluderer man barn i ungdomsskolealder er antallet uten skolegang over 120 millioner.

I talen oppfordret Malala til å oppjustere målene til at alle barn skal få 12 års skolegang.

– Drømmen var liten, så vi oppnådde lite. Vi må sikte høyere, sa Malala.

Hun sa beregninger viser at det vil koste 39 milliarder dollar å gi alle barn skolegang ut ungdomsskolen.

– Det høres mye ut, men i løpet av åtte dager bruker verden denne summen på våpen. Verdens ledere kan ta en uke og en dag fri fra krig, så kan vi gi alle barn skolegang, sa Malala.

Les også: Kraftig økning i barn som ikke får skolegang.

Solberg lanserte ny kommisjon

Statsminister Erna Solberg lanserte på møtet en ny høynivåkommisjon for finansering av utdanning. Ifølge UNESCO vil det kreve 22 milliarder dollar i ekstra bevilgninger hvert år for å sikre grunnutdanning av god kvalitet i perioden fram til 2030.

Kommisjonen skal ledes av den tidligere britiske statsministeren Gordon Brown. Målet er å ferdigstille en rapport med anbefalinger til generalsekretæren i løpet av 2016.

– Jeg ser fram til anbefalingene fra kommisjonen, sa Ban ki-Moon på pressekonferansen etter åpningen.

Les også: Norge trapper opp støtten før skolestart i Libanon.

Powered by Labrador CMS