Norge trapper opp støtten før skolestart i Libanon

Krisen i Syria har ført til at rundt tre millioner barn og unge har mistet sitt skoletilbud. Norge bevilger derfor 75 millioner ekstra for å sikre utdanning til flyktningene i området.

– Over en halv million av barna er flyktninger i Libanon. Norge gir nå ytterligere 75 millioner kroner, slik at vi totalt bidrar med 120 millioner kroner for å sikre utdanning til flyktninger i Libanon, sier utenriksminister Børge Brende (H).
Utdanning for barn og ungdom i krise og konflikt er blant hovedtemaene på den internasjonale utdanningskonferansen i Oslo mandag og tirsdag, der blant andre Elias Bou Saab, utdanningsministeren fra Libanon deltar.
 
Malala kommer

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, fredsprisvinner Malala Yousufzai og statsministre og regjeringsmedlemmer fra en lang rekke land har også meldt sin ankomst.

– Myndighetene i Libanon og deres partnere fortjener vår støtte og anerkjennelse for deres innsats for syriske flyktninger. Til tross for begrensede ressurser er det i dag rundt 106.000 syriske flyktningbarn i de offentlige skolene i Libanon. Behovet er langt fra dekket, de fleste flyktningbarna går ikke på skole. Nå vil Norge gjøre et løft sammen med andre giverland for å sikre at flere barn får oppleve skolestart i september, sier Brende.

1,25 milliarder

Krigen i nabolandet Syria har tvunget nesten 12 millioner mennesker på flukt. Libanon har tatt imot flest, med over 1,2 millioner registrerte flyktninger, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

De nye norske midlene skal gå til både humanitær innsats og utviklingsbistand. Den totale norske humanitære støtten til sivile rammet av Syria-konflikten er 1,25 milliarder kroner i 2015. (NTB)

Les Utdannings reportasje fra 2014 om syriske flyktningbarn på skole i Jordan: Gir syriske flyktningbarn en fremtid. 

 

Toppmøtet «Education for Development» (Utdanning for utvikling) holdes i Oslo 6.-7. juli.

* Utdanning til alle barn er et av de såkalte tusenårsmålene som utløper i år. Om lag 90 prosent av alle barn blir nå registrert på skolen. Tusenårsmålene skal erstattes av bærekraftsmålene på et toppmøte under FNs hovedforsamling i september.

* Temaene for møtet i Oslo er finansiering og investering i utdanning, hvordan få jenter til å fullføre skolen, utdanning under kriser og konflikter og kvalitet i utdanningen.

* Blant deltakerne er fredsprisvinner Malala Yousafzai, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, FNs høykommissær for flyktninger António Guterres, FNs spesialutsending for globale utdanningssaker Gordon Brown, Graca Machel (enken etter Nelson Mandela og medlem av pådrivergruppen for tusenårsmålene), statsminister Paul Kagame fra Rwanda og Pakistans statsminister Nawaz Sharif. Norge er representert ved statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H). 

Powered by Labrador CMS