Ministeren mener lærerne overdramatiserer

Publisert

Storbritannias konservative undervisningsminister Nicky Morgan beskylder fagforeningene for å overdrive problemene med å rekruttere og beholde lærere.

Ifølge den britiske dagsavisen The Telegraph har utdanningsminister Nicky Morgan tatt til orde for at lærere bør la være å lese og besvare e-post samt rette elevarbeid etter klokken fem om ettermiddagen.

Uttalelsen kom på bakgrunn av rapporter om økende problemer med å rekruttere og beholde lærere. Ifølge tall fra fagforeningen Association of Teachers and Lecturers (ATL) slutter førti prosent av lærerne i jobben i løpet av det første året de er i arbeid. ATL har pekt på tre hovedårsaker: Lav lønn, stor arbeidsbelastning og lange arbeidsdager, ifølge The Telegraph. Utdanningsministeren hevder på sin side at fagforeningene overdramatiserer rekrutteringskrisen blant lærere. Hun stiller seg uforstående til tallene fra ATL og viser til departementets egne tall, som viser at 87 prosent av nyutdannede lærere fremdeles står i jobben etter ett år.


Tiltak mot arbeidsbelastning

I et intervju med The Telegraph ga hun eksempler fra skoler som har iverksatt tiltak for å redusere lærernes arbeidsbelastning. Ved en skole i hennes egen valgkrets hadde ledelsen pålagt lærerne å la være å utføre rettearbeid eller svare på e-post fra lærere og foreldre etter kl. 17, og ved en skole i Essex hadde samtlige lærere tilgang til alle undervisningsplaner, for å unngå dobbeltarbeid og frigi lærernes tid til det de brenner for.

Lederen i ATL, Mary Bousted, avviser ministerens kritikk.

– Nicky Morgan kan benekte at vi har en rekrutteringskrise i læreryrket så lenge hun vil, men faktum er at rektorer over hele landet ikke får tak i lærere til kjernefagene. Klasser må slås sammen, og lærere må undervise i fag de ikke har kompetanse til, sier Bousted til The Telegraph.

Powered by Labrador CMS