Cameron vil begrense streikeretten

Fagbevegelsene i Storbritannia protesterer kraftig når statsminister David Cameron og hans konservative regjering vil begrense streikeretten til britiske arbeidstakere.

The Guardian betegner lovforslaget som «det største angrepet på de fagorganisertes rettigheter på 30 år».

Ifølge lovforslaget skal det kreves uravstemning med minst 50 prosent deltakelse for å kunne sette i verk en streik.

Innen helsesektoren, skolevesenet, brannvesenet og transport- og energisektoren må streik støttes av minst 40 prosent av alle stemmeberettigede medlemmer, dersom Cameron får det som han vil.

I dag holder det med simpelt flertall blant dem som avgir stemme, noe som har fått kritikerne til å hevde at streikevåpenet sitter for løst i Storbritannia.

Slutt på partistøtten

Den britiske regjeringen vil også pålegge fagorganisasjonene å spørre sine medlemmer om de ønsker å bidra til organisasjonens politiske fond, noe som tidligere har skjedd automatisk gjennom medlemskontingenten.

Slike fond har tradisjonelt vært viktige bidragsytere til Labours valgkamp, noe de konservative lenge har kritisert.

Beskytte streikebrytere

– Disse endringene er foreslått slik at det bare blir streik dersom et klart flertall av dem som har rett til å stemme, har gjort det, og når alle andre muligheter er prøvd, sier arbeidsminister Savid Javid.

Lovforslaget skal ifølge ham også sikre at arbeidere som ikke ønsker å delta i en streik, får fortsette å arbeide uten fare for å bli truet.

Statsminister David Cameron lovet i valgkampen at han ville stramme inn på streikeretten, men lovforslaget blir møtt med kraftige protester fra fagbevegelsen.

Et angrep

– Dette lovforslaget er et unødvendig angrep på arbeidernes rettigheter og vil endre maktbalansen på arbeidsplassen, sier generalsekretær Frances O'Grady i Trades union Congress som representerer 52 fagorganisasjoner.

– Det vil bli mye vanskeligere for arbeidsfolk å få lønnspålegg og forsvare sine rettigheter, mener han.

Unison, som organiserer offentlig ansatte, kaller lovforslaget «ondskapsfullt», mens Paul Kenny i GMB anklager de konservative for egentlig å ville svekke Labour.

– Tory-ledelsen forsøker å slå Labour konkurs ved å frata dem den viktigste inntektskilden, som partiet har vært avhengige av siden 1930-tallet, sier Kenny. (©NTB)

Powered by Labrador CMS