Advarte mot privatisering og kommersialisering

EI-president Susan Hopgood tok et kraftig oppgjør med dem som vil privatisere og tjene penger på utdanningssektoren. Dette er en utvikling som har skutt fart etter finanskrisen, sa Hopgood da EI-kongressen ble åpnet i Ottawa tirsdag ettermiddag.

Verdenskongressen til Education International (EI) hvor tillitsvalgte for 32 millioner lærere fra over 170 land møtes, får mye oppmerksomhet. Blant gjestene på kongressen finnes toppfolk fra både OECD, FN og ILO. Og den øverste lederen for EI, australske Susan Hopgood, benyttet anledningen til å komme med en kraftig advarsel mot dem som vil privatisere og kommersialisere utdanningssektoren.

- Vi så det komme etter finanskrisen, da ble det satt et stort press på offentlig sektor for å spare penger. Det gjaldt også utdanningssektoren. Fortsatt ser vi i mange land at denne tendensen fortsetter, og de som ser muligheter til å tjene penger benytter nå anledningen, sa Hopgood og fikk stor applaus i den canadiske hovedstaden.

Hun advarte mot å gjøre utdanning til en vare, og tok til orde for at utdanning må være et gratis gode for alle, uansett hvor man bor i verden. Ikke bare grunnutdanning, men også en reell mulighet for livslang læring.

EI-kongressen varer fram til søndag, og fra Utdanningsforbundet er både ledertrioen og flere fra sentralstyret og sekretariatet med. Forskerforbundet er også representert på kongressen. Dette er den syvende ordinære kongressen etter at EI ble stiftet i Stockholm i 1993. Tidligere nestleder i Utdanningsforbundet, Haldis Holst, er visegeneralsekretær i EI.

Powered by Labrador CMS