Nettstedet minlarer.no er lagt ned

Nettstedet minlærer.no hvor man kunne kommentere og rangere lærere er lagt ned. – En viktig seier for Utdanningsforbundet, sier en advokat.

Det er slutt på offentlig uthenging av norske lærere på nettstedet minlarer.no. Nettstedet er nemlig lagt ned.

– Datatilsynet har trukket grensen og har i realiteten satt foten ned, sier advokatfullmektig Endre Lien i Raugland AS til Utdanning.

 

Offentlig gapestokk

Nettsiden minlarer.no ble lansert av to skoleelever i 2012. Her ble elever oppfordret til å vurdere sine egne lærere, og til å gi dem karakterer fra 1 til 5.

– Det har vært så mye snakk i politikken om at vi trenger lærerevaluering i Norge. Jeg har vært med i elevrådet, men har aldri sett noe til det. Mange lærere følger ikke kompetansemålene, og vi elever har ikke mulighet til å få gjort noe med det, sa en av initiativtakerne, Eirik Rossbach, til VG i september 2012.

Både Utdanningsforbundet og Elevorganisasjonen har vært kritiske til nettstedet og ment at det fungerte som en offentlig gapestokk.

 

Hengt ut med fullt navn

Blant innleggene som lå på siden var for eksempel:

«… (navn på lærer) er en av de lærerne som gjør at man begynner å hate/grue seg til undervisning og skolehverdagen. Hun var min kontaktlærer, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg synes synd på både kolleger og elever som fortsatt må forholde seg til henne. Dette er ikke ment som et usaklig innlegg, men etter utallige episoder som endte med at hun ble tatt av klassen, synes jeg der er på sin plass at det kommer opp.»

– Flere av kommentarene må kunne sies å grense til sjikane rettet mot enkeltpersoner. Det er paradoksalt at lærere forventes å forebygge og stanse mobbing på skolen, samtidig som elever fritt fram skal kunne kommentere navngitte lærere anonymt, har Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied uttalt ifølge udf.no.

 

Tilsynet snudde

Lied og Utdanningsforbundet ba Datatilsynet vurdere lovligheten av nettstedet allerede samme år som det ble opprettet.

Datatilsynet mente da at de ikke kunne vurdere lovligheten av et helt nettsted, men at det var den enkelte ytring som måtte vurderes, opplyser Lien.

– Nå har tilsynet snudd. I en vurdering fra mars uttaler Datatilsynet at dette standpunktet ikke lenger er gjeldende. Tilsynet viser til at rettsutviklingen innebærer at de ansvarlige for nettstedet har ansvar for å følge personopplysningsloven, og at de dermed kan stilles til ansvar for sin behandling av personopplysninger, skriver Lien i Lov og rett-spalten i Utdanning.

I uttalelsen fra Datatilsynet heter det videre at «Vår vurdering er at nettsider som driver med denne type evalueringsvirksomhet ikke er unntatt personopplysningslovens plikter gjennom unntaket for "utelukkende journalistiske formål" i personopplysningslovens paragraf 7.»

Utdanning har forsøkt å innhente kommentar fra både Rossbach og den andre eleven som sto bak nettstedet, men har ikke fått svar fra noen av dem.

Powered by Labrador CMS