Foreldrenes utdanningsnivå gir utslag

Andelen studenter som fullfører en grad innen ti år, holder seg stabil. Det er derimot forskjeller i hvem som fullfører en høyere utdanning, avhengig av foreldrenes utdanningsnivå.

Det viser en sammenligning av studenter som registrerte seg første gang i høyere utdanning i 1988 og 1998, skriver Statistisk sentralbyrå.

Av de nye studentene i 1998 hvor minst en av foreldrene hadde lang høyere utdanning, fullførte 73 prosent en grad i løpet av ti år. 42 prosent av disse fullførte en grad på høyere nivå.

Til sammenligning hadde 58 prosent av studentene i samme kull hvor foreldrene hadde grunnskoleutdanning som sitt høyeste utdanningsnivå, fullført en grad innen ti år. Seks prosent av disse fullførte en grad på høyere nivå.

Tilsvarende andeler for 1988-kullet viser at tallene har holdt seg tilnærmet stabile.

I 1998-kullet hadde 23 prosent av de mannlige og 16 prosent av de kvinnelige studentene i løpet av ti år fullført en høyere grad med varighet på mer enn fire år. Andelen kvinner som har fullført en høyere grad, har økt med 1 prosentpoeng i denne perioden sammenlignet med dem som begynte ti år tidligere. Tilsvarende andel for menn har gått ned med 2 prosentpoeng i samme periode.

Flertallet av studiene ble fullført på mer enn normert tid, viser et utvalg av fullførte laveregradsstudier i skoleåret 2008/09. Av 10 800 fullførte studier ble 6 800 fullført på mer enn normert tid. Den største andelen av fullførte studier på mer enn normert tid ble avlagt ved universitetene og de vitenskaplige høgskolene.

Powered by Labrador CMS