Gislefoss vil lære deg å oppfatte værmeldingen korrekt

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss ville gjerne hatt en hel time foran det norske folk, og da skulle han forklart oss hva tiltykning til nedbør, kortvarig oppklarning og laber bris egentlig vil si.

Publisert Sist oppdatert

Hva er ditt favorittvær?

Jeg er glad i fint vintervær. Akkurat nå er det i kaldeste laget, men når det er snø og ikke kaldere enn minus ti, da er det fint.

Men hva synes seerne er det beste været?

De fleste vil jo ha fint vær, men fint vær kan være så mye. For bonden er det fint med jevn fuktighetstilførsel til jorda. Noen vil ha sol og varme, sånn at de kan ligge på stranda, og brannvesenet vil jo ikke at det skal være for tørt. Så seerne er veldig splittet.

Så du klarer ikke å gjøre alle fornøyd?

Jo, folk er fornøyd når vi melder presist vær.

Nå har du mulighet til å gjøre mange fornøyd, blir det snø i vinterferien?

Det er fortsatt en liten stund til, så det er vanskelig å varsle det nå. Sånn det ser ut foreløpig, blir det gode vinterforhold i fjellheimen. I lavlandet vil det nok veksle litt mer. Det er mildvær på gang, og snøen er full av luft. Når den synker sammen, vil det ikke være mange centimeter igjen. Jeg tror ikke det kommer så store tilskudd av snø, men noe vil det nok være igjen til vinterferien.

Hvem ville du hatt som lærer, om du kunne velge fritt?

Ikke så godt å si, men det måtte jo være en som er god i realfag. Jo, Newton (Isaac Newton, engelsk vitenskapsmann og matematiker, red.anm.). Han kunne nok ha lært meg mye interessant. 

Hvis du fikk holde en undervisningstime for det norske folk, hva ville den handle om?

Da ville jeg fortalt dem hvordan de skal oppfatte en værmelding korrekt. Jeg ville lært dem noen begreper som jeg har erfart at er dårlig forstått.

For eksempel?

Regn er et eksempel. Regn er ikke bare regn, det finnes for eksempel jevnt regn eller byger. Det er store forskjeller, og det ville jeg lært folket litt om.

Hva gjør du for å redde verden?

Jeg kan ikke si at det er stort. Jeg kjører elbil til jobb, det hjelper kanskje litt.

Hva gjør du for å få ut frustrasjon?

Nå har jeg ikke så veldig lett for å bli frustrert. Men om det skulle skje, tar jeg meg en tur i skauen.

Hva er dine beste egenskaper?

Jeg er vel ikke den rette til å vurdere mine egenskaper. Men om jeg må si noe, så kan jeg vel si at jeg er ganske rolig av meg.

 

Powered by Labrador CMS