Nå er turen kommet til lærerne i videregående skole

Debatt: – År etter år har vi vært solidariske med grunnskole- og barnehagelærerne, men nå må det være vår tur!

Publisert Sist oppdatert

Jeg skriver til dere i god tid før neste års hovedoppgjør. Det blir det viktigste på mange år, for nå står ikke kampen bare om bedre lønn, men også om mer rettferdige arbeidsvilkår i forhold til lønn. Det betyr at dagens lesepliktordning må revurderes og forbedres!

Jeg har jobbet i den videregående skolen i over 25 år og har aldri opplevd så mye arbeid noen gang i forbindelse med skolestart. La meg ta noen eksempler:

Vi har blitt mer digitale, men til hvilken pris? Etter at Akershus fylkeskommune ble til Viken, sammen med Østfold og Buskerud, mistet vi den beste læringsplattformen for skolen; itslearning, skreddersydd for lærere og elever. I stedet har vi fått Teams og Visma. Visma fungerer greit nå, mens Teams egentlig er beregnet på kontorfellesskap, les Office 365. Så fra å følge opp mine 3 klasser på itslearning, må jeg nå følge med på 12 team i stedet! Det tar meg i gjennomsnitt 1 time hver dag for å være à jour.

Klassestørrelsen

Så er det klassestørrelsen på studiespesialiserende i videregående. Den blir større og større for hvert år. Grunnskolen fikk sin lærertetthet, takket være KrF, for noen år siden. Den videregående skolen har ingen slik norm. Det bør vi få.

Steffen Handal skriver selv i et debattinnlegg i Aftenposten 11. september: «Og minstenormen har sørget for over 4000 flere lærere totalt i grunnskolen. Politikere som var imot minstestandarden, skryter uhemmet av dette resultatet i dag.»

Samtidig kan vi lese i Dagens Næringsliv, 10. september, at det er markant økning i sykefraværet i andre kvartal, og at økningen er størst i undervisning.

Mange lærere på studiespesialiserende har over 100 elever i 100 prosent stilling, i motsetning til yrkesfaglærere som ofte følger én klasse med 17 eller 8 elever. Yrkesfaglærere har absolutt sine utfordringer, og det har vært politisk korrekt de siste årene å tale deres sak, men hvem er det egentlig som bryr seg om lektoren på studiespesialiserende, selv ikke Utdanningsforbundet? Hvem snakker om rettebunken til lektoren når den skal multipliseres med 100 for hver vurdering gjennom skoleåret?

Vår tur nå

Vi har vært solidariske i år etter år med grunnskole- og barnehagelærerne, men nå må det altså være vår tur!

Ja, la oss ta Jonas Gahr Støres valgspråk for valgkampen i år: «Nå er det vanlige folks tur!» Han kunne samtidig legge til, i beste sendetid på NRK, at det skulle bli skattelette for «lavtlønnede» som tjente mindre enn 750.000 kr i året. Plutselig var lektoren på topp med 6 års utdanning og minimum 16 års ansiennitet blant de som tjener lite her i landet! Det verste er at topplønnen for denne lektoren er snaue 660.000 kroner. Det er for dårlig!

Powered by Labrador CMS