Utdanningsforbundets leder Steffen Handal krever smittetiltak i skoler og barnehager.

Utdanningsforbundet: Reduser åpningstidene i barnehagene og innfør kortere skoledager

Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, etterlyser tydeligere politiske signaler og handling fra kommunene. Men å gjeninnføre trafikklysmodellen er han skeptisk til.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har hørt om barnehager som har full åpningstid, men 60 prosent sykefravær. Vi har barnehager som holder åpent med bare vikarer, skoler som må stenge og vikartørke. Situasjonen er veldig, veldig alvorlig, sier Utdanningsforbundets leder Steffen Handal.

– Erfarne skoleledere og styrere forteller at de har aldri opplevd noe lignende.

Korona-smitten fortsetter å stige. Mandag sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til VG at de ikke har kontroll. Han forventer å se omikron-smitte i flere steder av landet i dagene som kommer.

Utdanningsforbundets leder mener det er på høy tid at det settes inn flere tiltak i skoler og barnehager.

– Jeg forventer tydelige politiske signaler om at tilbudet til barn og unge må reduseres, med kortere åpningstider i barnehagene og kortere skoledager. Sykefraværet har steget dramatisk på de siste målingene vi har sett. Nå er det rekordhøyt, sier Handal.

– Savner du signaler fra kunnskapsministeren?

– Nå skal vi ha et møte med statsråden og de andre partene i morgen tirsdag. Når vi har gitt våre innspill der vil de ha et annet bilde av situasjonen. Men jeg skulle ønske at disse signalene om redusert åpningstid og redusert skoledag ville kommet allerede. Alternativet er at vi kjører for lenge og for hardt på de ansatte som er på jobb. Da knekker de ryggen.

– Da Melby satt som kunnskapsminister hadde dere jevnlige møter om koronasituasjonen. Hvor hyppig har disse møtene vært denne høsten?

– De har ikke vært så hyppige som da det sto på som verst i forrige runde. Jeg tror det er behov for hyppigere dialog fremover.

Kortere åpningstid og skoledager

Handal understreker samtidig at det er opp til kommunene å agere på det smittetrykket man ser nå.

– Det er i første rekke kommunene som må ta ansvar nå. Staten har sagt gang på gang at de skal ta regningen for korona-relaterte tiltak. Likevel er det nok av eksempler på at kommuner tillater et uforsvarlig tilbud til barn og unge. Det er skremmende. Vi har til og med hørt om kommuner som nekter barnehager å sende inn avviksmeldinger, sier han.

UDF-lederen er tydelig på hva han mener må gjøres:

– Der det er mye smitte og høyt sykefravær blant ansatte må kommunene redusere åpningstiden i barnehagene og kjøre kortere skoledager. De bør også kutte ut matservering, eller ansatte en kjøkkenhjelp som kan ta seg av innkjøp og servering. De bør sette inn ekstra ressurser til styrket renhold og de bør forsøke å finne faste vikarer.

Les også: Skoledirektør i Bergen: – Vi er helt på grensen til å måtte stenge skoler

Skeptisk til trafikklys-krav

– Skolenes landsforbund krever at trafikklysmodellen gjeninnføres og at barnehager og skoler settes på gult nivå. Støtter du det kravet?

– Vi kan ikke avvise noe som helst nå. Men jeg er engstelig for tiltak som vil kreve mer kapasitet i en sektor som er på randen av kollaps. Både lærere og ledere i skoler og barnehager opplevde trafikklysmodellen som svært arbeidskrevende å bruke. Vi skal tenke oss nøye om før vi for eksempel innfører gult nivå nasjonalt. Det kan bidra til å forsterke problemene også.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS