Lærerpensjonister organiserer seg i eget pensjonistforbund

Utdanningsforbundet er en interesseorganisasjon for yrkesaktive. Pensjonistenes interesser blir ikke ivaretatt. Vi kan synes dette er underlig, men slik er det.

 

Tirsdag 26. januar møttes en gruppe lærerpensjonister i Oslo til et forberedende møte med sikte på å begynne arbeidet med å bygge opp en egen interesseorganisasjon for lærerpensjonistene. 

De fleste er i dag organisert i Utdanningsforbundet, men forbundet er, i henhold til vedtektene, en interesseorganisasjon for yrkesaktive.  Pensjonistenes interesser blir ikke ivaretatt.  Vi kan synes dette er underlig, men slik er det.

 

I vedtektene står det i «punkt 2 formål»:

2.1: Utdanningsforbundet er en partipolitisk uavhengig fagforening for pedagogisk personale innenfor alle utdanningsnivåer.

2.2: Utdanningsforbundet skal ivareta medlemmenes interesser når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår, og når det gjelder profesjonsfaglige og utdanningspolitiske spørsmål.

 

Dette betyr at UDF ikke har som oppgave å arbeide for pensjonistenes rettigheter, da pensjonistene ikke har tilknytning til noe utdanningsnivå.  Organisasjonen har heller ikke innflytelse på pensjonistenes inntektsforhold slik den har for de yrkesaktive.  Vedtektene må selvsagt følges.

Da er det bare en vei å gå: å bygge opp en egen interesseorganisasjon for denne store gruppen.  Det har andre gjort før.  Politiet, Statens vegvesen, Televerket, Jernbaneverket og Posten har sine egne pensjonistorganisasjoner, de samarbeider med hverandre og de har godt samarbeid med sine moderorganisasjoner. 

Disse andre selvstendige pensjonistorganisasjonene mottar årlig betydelig økonomisk statsstøtte, hvilket lærerpensjonistene hittil har gått glipp av.

På det forberedende møte den 26. januar ble det valgt et interimsstyre som består av følgende:

1.  Elin Thorvaldson, Oslo, leder

2.  Gunnstein Emmerhoff, Sandnes, nestleder/kasserer

3.  Arnt Hovde, Kristiansund N.

4.  Inger Bakkemo, Sjøvegan

5.  Bjørn Hallvard Sundseth, Oppdal

6.  Bjørg Tysdahl, Østerås

Vararepresentanter:

1.  Bjørn Olsen, Oslo

2.  Inger Hov Randmæl, Sofiemyr

3.  Eli Hannemyr, Oslo

4.  Kjell Espedal, Bergen

 

Det ble også vedtatt å sende følgende skriv til Utdanningsforbundet:

Etablering av et forbund for lærerpensjonister

Vi er en gruppe som ønsker å bygge opp en fagforening for pensjonerte lærere - et Lærerpensjonistenes Landsforbund.  Vi har 26. januar avholdt et forberedende møte og valgt et interimsstyre for det videre arbeidet fremover.

Bakgrunnen for vårt initiativ er at vi til nå ikke er organisert i en interesseorganisasjon som ivaretar våre spesielle interesser.  De fleste av de pensjonerte lærerne er organisert i Utdanningsforbundet, men i henhold til vedtektene er dette en organisasjon for de yrkesaktive.  Gjennom mange år har pensjonister forsøkt å fremme våre spesielle saker overfor Utdanningsforbundet, både på møter og ved innlegg i Utdanning, uten at dette har gitt nevneverdige resultater.

Vi ser at politiets pensjonister er organisert i et eget landsforbund.  Flere andre - Statens vegvesen, Posten, Televerket for å nevne noen, er organisert etter samme modell som politiet.  Disse organisasjonene får økonomisk støtte fra staten til driften av sine landsomfattende organisasjoner.  Vi ønsker å etablere en organisasjon etter samme mønster som politiet og på den måten skape et forum som kan ivareta lærerpensjonistenes særlige interesser.  Vi har fått opplyst at politiet i sin tid fikk hjelp av sin "moderorganisasjon" da de bygget opp sitt Politiets Pensjonistforbund.  Vi har også fått opplyst at Politiets Fellesorganisasjon og Politiets Pensjonistforbund samarbeider på en utmerket måte.  Vi har fått tilsvarende opplysninger om samarbeidet fra andre pensjonistforbund.

De siste årene har myndighetene iverksatt mange tiltak som er til ugunst for pensjonistene.  Indekseringen i pensjonsreformen førte til at hver pensjonist i løpet av en 20-årsperiode taper omtrent 800 000 kroner.  Slik vi er organisert til nå, kunne vi ikke uttale oss i høringsperioden før reformen var vedtatt.  I tiden fremover bør vi være organisert slik at vi kan ha innflytelse før vedtak fattes.

Vi ønsker med dette å informere Utdanningsforbundet om våre planer, og vi ønsker å få opplyst om Utdanningsforbundets syn på vårt initiativ så snart som mulig.

Vi håper på et godt samarbeid i tiden fremover. 

Det er rimelig og nødvendig at en så stor gruppe i samfunnet har et sentralt organisasjonsledd som kan fronte de sakene som berører den enkelte av oss og å være talerør for oss.

Interimsstyret vil nå bygge organisasjonen steg for steg.  I første omgang blir det viktig å verve medlemmer og forberede sakene til et konstituerende landsmøte som vi håper å avvikle senere dette året.

 

  • Elin Thorvaldson er leder for interimsstyret

 

Powered by Labrador CMS