Det er fritt fram for lokale SFO-regler

Regjeringen ikke har noen planer om å legge noen nasjonale føringer som omhandler SFO. Hver kommune får fortsatt gjøre som de lyster. Er det rart at hver gang SFO er i media er det noe negativt det handler om?

  • Sissel Hole Aakervik er SFO-leder ved Høknes barneskole i Namsos

Da jeg mottok Utdanning januar 2015 ble jeg forventningsfull av å se SFO på forsiden. Endelig er SFO (Skolefritidsordningen) i fokus!

Jeg har jobbet i SFO i 25 år, og har vært med på en rivende utvikling fra intet til en SFO med mange barn, aktiviteter, gode lokaler og flinke ansatte.

I alle disse år har SFO svevd rundt, ved siden av skolen. Det er omtrent ingen nasjonale føringer som regler, forventninger til innhold, mål, aktiviteter, krav om utdanning, bemanningsnorm, lokaler åpningstid, priser osv. Alt er opp til hver kommune, og dens økonomi.

Endelig tenkte jeg; NÅ kommer det!

Men nei. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen uttaler at regjeringen ikke har noen planer om å legge noen nasjonale føringer som omhandler SFO. Hver kommune får fortsatt gjøre som de lyster.

Er det rart at hver gang SFO er i media er det noe negativt det handler om?

Jeg ble både lei meg og oppbrakt!

SFO er en kjempestor del av hverdagen til barna på 1.–4. trinn, mange er like lenge her som i klasserommet. Klart det er viktig med ramme og forventninger til ordningen! Barna har ikke tradisjonell faglæring i SFO, men som sosial læringsarena er SFO utrolig viktig.

Her omgås barna på tvers av alder, det ligger det mye læring i. Alle barn med spesielle behov har rett til plass i SFO, et sted å leke med andre barn. For noen av disse er SFO den plassen de i hovedsak har vennene sine. Minoritets språklige barn anbefales fra alle hold å ha SFO plass fordi de her får mye språktrening.

Vi vet i dag at det er elever i disse sårbare gruppene som ikke er i SFO grunnet prisen, som er ganske stiv. Men, makspris mener regjeringen er helt uaktuelt. Også her er det opp til hver kommune.

Lokalene som stilles til rådighet for SFO varierer rundt om, fra å måtte dele rom med klasser, og dermed bære med seg utstyr fra rom til rom, til å disponer egne lokaler. – Og det mener jeg skal være regelen; egne lokaler med krav om en viss kvadrat størrelse ut fra antall barn, og egnet utstyr.

Bemanning: Ingen krav til utdanning, og de fleste steder rundt i landet er det umulig å bli ansatt i 100 % stilling. Dette kan føre til stort gjennomtrekk av ansatte. Du kan få mange tilfeldige innom som bare jobber der, i mangel av noe bedre å gjøre. De fleste av oss er avhengig av 100 % stilling for å kunne betjene våre utgifter, og dermed er ikke SFO noe aktuelt arbeids sted. Vi ønsker at både menn og kvinner skal jobbe i SFO, men lave stillingsbrøker gjør det spesielt lite attraktivt for menn å søke slike jobber.

Jeg mener fagbrev bør være et minstekrav når det skal ansettes nytt personale, men mange steder søkes det etter assistenter (altså ingen krav om noe utdanning). Det er billigere med assistenter.

Innhold/aktiviteter: SFO skal ikke være en «halv veis skole» ifølge kunnskapsministeren. Enig! Men vi er faktisk en del av skolen, enten han vil eller ikke. Vi har de samme barna som i klasserommet, bare på en annen arena. De har med seg de samme utfordringene, uansett arena. De trenger kompetente voksne på SFO også.

Skal vi forstå hans uttalelse om at: «barnehage og skole er pedagogiske tilbud. SFO er frivillig tilbud om tilsyn …» slik at SFO skal være ikke-pedagogisk? Jeg blir overrasket over en slik uttalelse.

Den SFO jeg er ansatt i har som målsetting å være «Byens beste». Vi jobber etter mål og planer, deltar på møter med lærere og administrasjon hvor vi har som felles mål å skape en best mulig hverdag for barna på vår skole.

Vi har en rektor som er opptatt av og interessert i SFO.:«Husk dere er skolens ansikt utad, dere treffer foreldrene hver dag!» Det er ikke en selvfølge at det tenkes i de baner når det er offentlig kjent at regjeringen ikke har SFO i tankene i det hele tatt.

Mitt ønske er å bli tatt på alvor; Still krav til oss. og ha forventninger til kvaliteten i SFO. Ikke som nå: la det skure å gå så lenge det ikke blir noen altfor store negative hendinger og oppslag i media!

Jeg er glad i SFO og er stolt av å jobbe her, men er lei av å bare oppleve motvind fra nasjonale styrende organer!

Powered by Labrador CMS