Opplæring og utdanning må tas ut av Tisa- og TTIP-forhandlingene

Folkehøgskoleforbundet ber den norske regjeringen helt og formelt å ekskludere all opplæring og utdanning, inkludert folkehøgskole, fra Tisa- og TTIP-forhandlingene.

Folkehøgskoleforbundet er dypt bekymret over mulige konsekvenser av de to avtalene det også fra norsk side forhandles om: frihandelsavtalen for tjenester (Trade in Services Agreement; Tisa) og Transatlantisk handels- og investeringspartnerskap (The Transatlantic Trade and Investment Partnership; TTIP).


Folkehøgskoleforbundet vil understreke at all grunnleggende og høyere opplæring og utdanning er et offentlig gode og ber den norske regjeringen å arbeide for eksplisitt å ekskludere all opplæring og utdanning, inkludert folkehøgskole, fra forhandlingene.
Vi erfarer at voksnes læring er del av forhandlingene, og vil uttrykke vår sterke innsigelse mot dette. Europeisk statistikk for voksenopplæring avdekker en reduksjon i voksnes læring, hvilket viser at det allerede er vanskelig å tilrettelegge rimelige tilbud for voksnes læring.


Folkehøgskoleforbundet erfarer at det så langt heter at tjenester som ytes av det offentlige vil ekskluderes fra forhandlingene. Denne type formuleringer er farlig svake, da de åpner for ulike og til dels motstridende tolkninger. Folkehøgskoleforbundet sier seg enig i argumentene til Europeisk organisasjon for voksenopplæring (European Association for the Education of Adults; EAEA) og European Trade Union Committee for Education (Etuce) om at foreslåtte unntak kun vil gjelde for tilbud som ytes på ikke-kommersiell basis og ikke er i konkurranse med andre tilbydere. Med andre ord, hvis en del av et lands utdanningssystem gjøres av private tilbydere, på kommersiell basis og eller helt eller delvis er basert på studie-/deltakeravgift, vil opplæring og utdanning ikke nyte godt av en generell eksklusjon. Elementer av studieavgift er vanlig i både Norge og i Europa ellers. Dette betyr at formuleringene om unntak er utilstrekkelige og må formuleres på annet vis.


Folkehøgskoleforbundet er også enige med EAEA og Etuce i at kun å nevne områder som ikke omfattes av avtalene (negative list approach) er risikofylt og bør erstattes av identifisering av områder som omfattes av avtalene (a positive listing) som andre handelsavtaler er basert på. Sistnevnte er mye klarere og vil redusere konfliktskapende tolkninger i framtiden.


Folkehøgskoleforbundet ber den norske regjeringen helt og formelt å ekskludere all opplæring og utdanning, inkludert folkehøgskole, fra Tisa- og TTIP-forhandlingene. Vi støtter dermed andre europeiske organisasjoner som ber om å ekskludere opplæring/utdanning og andre offentlige tjenester fra disse forhandlingene, og understreker herved at opplæring og utdanning ikke skal gjøres til gjenstand i kommersielle handelsavtaler.

Powered by Labrador CMS