Lærertetthet er ikke bare et spørsmål om resultater

Politikere og andre som ikke ønsker økt lærertetthet i skoler og barnehager, tyr ofte til tallenes tale når de legitimerer sitt ståsted.

Preben Pettersen Uthus er fylkesstyremedlem i Utdanningsforbundet Sør- Trøndelag.

 

Ofte vises det til manglende statistiske bevis for at tiltakene har effekt i forhold til skolens målbare mål.

Men økt lærertetthet handler ikke først og fremst om målbare resultater. Derimot handler det om verdier, etikk og samspill mellom mennesker.
Økt lærertetthet i skoler og barnehager er å gi møtet mellom to mennesker en sjanse til å foregå på begges premisser. Dersom lærerprofesjonen får tid og mulighet til å lytte får også barna mulighet til å påvirke. Da lærer barna demokrati.

Tilpasset opplæring handler ikke først og fremst om å tilpasse barnet til faget, men om å tilpasse faget slik at det best mulig treffer barnet. Barn som tas på alvor, lærer også respekt.

Det er lettere å legge til rette for læringsprosesser som er bedre tilpasset den enkelte eleven om man kjenner elevene. Ikke nødvendigvis fordi dette gir bedre resultat på avgangsprøven i alle tilfeller, men for å gi barn og unge mulighet til å lykkes på sine premisser.

Barndommen og menneskeverdet er mål i seg selv. Det er uetisk å redusere barndommen til et redskap for å tilfredsstille samfunnets behov. Barn har behov for mange nok voksne til at de blir sett, hørt og lyttet til.

Powered by Labrador CMS