Lærere i skoler og barnehager fortviler:

Lærere i skoler og barnehager fortviler:
«Vi er så på felgen hele gjengen»

Lærere i barnehager og skoler forteller om dager preget av press, stress og uro. Hos bemanningsbyråene opplever de en etterspørsel de aldri har sett maken til.

Publisert

Korona-smitten sprer seg igjen - med stor fart.

– Vi har dessverre ikke kontroll, uttalte assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til VG mandag.

Ifølge Nakstad kan omikronvarianten dukke opp overalt i Norge. Det har man også fått merke i barnehager og skoler.

Før helgen uttalte skoledirektøren i Bergen at de er helt på grensen av å måtte stenge skoler på grunn av smitteutbrudd og høyt fravær blant ansatte. I Asker gikk barneskolene over til gult nivå denne uken. Nabokommunen Bærum er en av mange kommuner som melder om at de er i en kritisk situasjon med tanke på bemanning i skoler og barnehager.

Mandag gikk Skolenes landsforbund ut med krav om gult nivå i skoler og barnehager.

– Smitten i barnehager og skoler sprer seg raskt, og stadig flere blir smittet av omikron. Smitten er ute av kontroll, og noen må være seg sitt ansvar bevisst og sette på bremsene, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker i en pressemelding.

Utdanningsnytt har vært i kontakt med flere lærere i barnehager og skoler. De beskriver en fortvilet situasjon.

Klump i magen

«Vi er så på felgen hele gjengen. Med så få folk på jobb, og så ingen vikarer å få tak i. Man har søkt på bunnen nærmest for å finne noe... Nye mennesker på barna hver dag. Ingen forutsigbarhet. Føles som at det eneste vi gjør er å endre planene våre og finne ut hvem som skal være hvor. En av elevene mine sa: Når går du egentlig hjem, dere ser bare mer og mer slitne ut hele gjengen og det er jo alltid nye folk her», forteller en lærer.

«Skolen har ikke vikarer. Denne uken var det over 25 ansatte borte fra jobb på en dag. Hver eneste uke blir kontaktlærere pålagt å jobbe i de undervisningsfrie pusterommene. Timene hvor man skal planlegge undervisning, ta elevsamtaler, tilrettelegge for tilpasset undervisning…. Dette fører til at flere ansatte har klump i magen for å lese meldinger fra ledelsen, da man stadig blir kontaktet på fritiden, gjerne kvelden før, eller få beskjed om at man igjen må endre på hele arbeidsdagen/uka », skriver en annen.

"Brette opp ermene"

Barnehagelærere beskriver liknende situasjoner. I en e-post skriver pedleder og stedfortredende styrer Lise-Marie Løvberg Sæbjørnsen at hun og kollegene opplever "et umenneskelig press og kaos hver dag".

– Den siste uken har jeg vært nærkontakt med fem barn som dagen derpå tester positivt. Og hvor mange flere kan det være? Jeg vet at jeg sitter med små barn på fanget som trenger trøst og nærhet og som i samme slengen potensielt smitter meg samtidig», sier en pedagog Utdanningsnytt har vært i kontakt med, sier Sæbjørnsen.

– Beskjeden vi får fra toppen er "nå er det på tide å brette opp ermene og trå til". Men hva annet har vi gjort i to år nå? Vi har snart ikke mer å gå på.», sier hun.

– Mer trykk enn før

Bemanningsbyråene merker også sykefraværet i skoler og barnehager. Bente Baugerød er daglig leder i Barnehageressursen som leier ut vikarer til barnehager på Østlandet.

– Pågangen er større enn noen gang, sier hun.

De har nærmere 300 barnehager på kundelisten, og nå har de ikke kapasitet til å ta inn så mange flere.

– Vi merker at det også er mer trykk fra kommunale barnehager nå enn før, sier Baugerød.

De har fortsatt noe kapasitet til nye kunder i de gamle fylkene Østfold og Telemark, mens de fleste andre steder er det ikke mer å gå på.

– Flere barnehager ber om hjelp, men vi klarer ikke å hjelpe alle som ringer dessverre. Nå gjør vi først og fremst det vi kan for å ta vare på de etablerte kundene, sier Baugerød.

Powered by Labrador CMS